In het licht van recent Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door het Smithsonian Institution, is een fascinerend fenomeen onthuld: de maan is in de afgelopen vier miljard jaar ongeveer 180 meter in diameter gekrompen.
Deze ontdekking, die leidt tot maanbevingen en aardverschuivingen, werpt een schaduw over geplande maanmissies, zoals de uitgestelde Artemis III-ruimtemissie van de NASA.
Terwijl deze wetenschappelijke onthullingen plaatsvinden, schittert de maan momenteel opvallend boven onze regio. Het is een spectaculair schouwspel dat uitnodigt om hun blik omhoog te richten en te genieten van dit schijnsel van onze enige natuurlijke satelliet.
Weetjes en mysteries
In aanvulling op de recente ontdekkingen biedt de maan ons een schat aan fascinerende weetjes en mysteries. Wist je bijvoorbeeld dat de maan een kwart van de grootte van de aarde is en toch invloed heeft op de getijden van onze oceanen? De zwaartekracht van de maan trekt het water aan, wat resulteert in eb en vloed.
Steeds verder weg
Een ander intrigerend feit is dat de maan, ondanks zijn ogenschijnlijke stilstand aan de hemel, eigenlijk langzaam van ons weg beweegt. Elk jaar wordt de afstand tussen de aarde en de maan ongeveer 3,8 centimeter groter.
Maanbevingen
Maanbevingen, zoals recentelijk ontdekt, zijn uniek vanwege hun uitzonderlijke duur. Ze kunnen uren aanhouden, in tegenstelling tot de kortere duur van aardbevingen op onze planeet. Deze langdurige bevingen vormen een uitdaging voor toekomstige menselijke verkenningen op de maan.
Een maanbeving is ongeveer hetzelfde als een aardbeving op de Maan. Maanbevingen werden voor het eerst ontdekt door de astronauten van het Apolloprogramma. Maanbevingen zijn veel zwakker dan zware aardbevingen, hoewel ze een uur kunnen duren, vanwege het gebrek aan water op het maanoppervlak dat seismische trillingen dempt.
Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper